Meld je aan voor onze nieuwsbrief

We sturen je alleen hetgeen dat je niet wil missen!

Meld mij aan

Cultureel erfgoed krijgt internationaal nieuwe kansen via startup met uniek online concept

maart 5, 2018

Eterne is de eerste online marktplaats voor unieke en handgemaakte producten van de beste ambachtslieden uit alle delen van de wereld. De startup uit Utrecht ontvangt  250.000, – euro financiering voor uitbreiding van de promotie van cultureel internationaal erfgoed.

Eterne is de eerste in zijn soort: een online winkel die het beste handwerk van ambachtslieden wereldwijd direct aan consumenten verkoopt. De online marktplaats biedt luxe producten uit de derde wereld nieuwe mogelijkheden. “Een opmerkelijke prestatie. Vóór Eterne hadden de kunstenaars hier geen hoop dat ze hun objecten ook aan de rest van de wereld konden laten zien”, zegt Johanna Pesántez, van Ecuador’s CIDAP, de internationale organisatie die streeft naar behoud van culturen door kunst.

Funding
Het bedrijf, eind 2017 opgericht door Jonathan Pothuis (Ecuador) en Nagim Zamarialai (Afghanistan), werkt momenteel met ambachtslieden uit zeven landen, vier continenten – Colombia, Ecuador, Ethiopië, Georgië, Maleisië, Marokko en Peru. Zij ontvangt vandaag 250.000 euro van Holland Startup Capital. Met dit geld kunnen zij het aantal landen, samenwerkingen met ambachtslieden en hun assortiment uitbreiden.

Kwaliteit gegarandeerd
Het bedrijf richt zich uitsluitend op gerenommeerde aanbieders van unieke en authentieke artefacten. Eterne helpt deze verkopers internationale bekendheid te krijgen en zich te profileren als luxe merk. Tegelijkertijd krijgen klanten op deze manier laagdrempelig toegang tot waardevolle kunstwerken vanuit alle windstreken van de wereld. Zamarialai: “Mensen vertellen altijd over mooie dingen, mensen en hun culturen, als ze over hun reizen vertellen. Onze kunstwerken maken deze herinneringen tastbaar. ”

Visie
In een wereld waarin handgemaakte producten bijna uitgestorven zijn, wil Eterne het potentieel van ambachtslieden uit ontwikkelingslanden ontsluiten voor de rest van de wereld. Pothuis en Zamarialai zijn beiden afkomstig uit een cultureel rijke achtergrond. Zij willen de prachtige producten van over de hele wereld verzamelen en opnieuw verspreiden zodat tegelijkertijd de cultuur behouden blijft. “Cultuur is een basisbehoefte, het verbindt mensen en samenlevingen. Zonder cultuur kunnen we niet bloeien, ons verbinden of de verschillen tussen mensen overbruggen om zo een betere wereld te creëren”, zegt Pothuis.

Utrecht
Eterne besloot zich in Utrecht te vestigen. Volgens Pothuis om verschillende redenen. “Het is een centrale plaats in Nederland, er is een hoog opleidingsniveau om van te profiteren, het is een financieel centrum voor startups en heeft een moderne en dynamische zakelijke omgeving.”

Webdesign & development by We Seek Trouble